És ben sabut que l’ esport és bo per a la salut. Tots els especialistes ho recomanen per enfortir el cos humà, per prevenir algunes patologies i, fins i tot, per afavorir la curació. En els últims anys l'esport s'ha interioritzat positivament en la població. Alguns experts destaquen la transformació que s'ha produït en la concepció majoritària sobre l'esport, que ha passat d'una concepció elitista imperant fa diverses dècades a una concepció popular.

Però fer esport, en especial quan es fa de forma intensiva, pot comportar també alguns riscos. I de la mateixa manera que la pràctica de l’esport s’està generalitzant, la preocupació sobre els riscos que implica practicar esport també està creixent. No passen desapercebudes les noticies sobre gent jove i esportistes que després de realitzar un exercici moren de manera sobtada. La mort sobtada, com el seu nom indica, és ràpida i inesperada i es produeix en individus aparentment sans. La pèrdua de les funcions vitals passa instantàniament o en un breu interval de temps des de l'inici dels símptomes. La mort sobtada és el moment posterior al "crescendo" final, quan el cor entra en una arítmia ventricular que descontrola per complet el ritme fins que es paralitza en sec. Sense batecs, la sang no s'envia al cos i el oxigen no arriba al cervell. Si la situació no es restableix en deu segons la persona es desmaia i, si el pols no es recupera, en deu minuts mor.

El 88% de les morts sobtades en majors de 35 anys es produeixen per la existència d’ una aterosclerosis de les artèries coronàries que en el context d’un esforç i al augmentar les catecolamines circulants, provoquen un infart de miocardi i/o una arítmia. Aquesta mort sobtada és més probable que ocorri en presència de perfils anormals de freqüència cardíaca durant l'exercici i la seva recuperació. En la gent més jove de 35 anys, la majoria de les morts sobtades es produeixen per malalties congènites com la miocardiopatia hipertròfica. Aquesta malaltia té una especial importància en els esportistes. Quan el múscul cardíac és sotmès a un sobreentrenament permanent parlem de cor de atleta. El múscul cardíac, com qualsevol altre òrgan del nostre cos, pateix modificacions per adaptar a les necessitats orgàniques de cada moment. Moltes d'elles, quan l'entrenament es manté durant molt temps, produeixen canvis permanents que només tornen amb el pas de molts anys, com en el cas dels esportistes professionals i aquells aficionats amb alta dedicació.

Així doncs es tant important fer esport, com fer-ho de manera saludable i saber-ho dosificar. El projecte S2-Salut&Sport intenta fer una aproximació en aquest camp per tal d’ajudar en la realització de pràctiques esportives més saludables.